Новина, яку варто знати кожному: Банк Альянс увійшов до складу Європейської Бізнес Асоціації

Вибір гідного банку для співробітництва – зовсім нелегка задача, особливо для тих людей, які є не дуже обізнаними у фінансовій сфері. Однак помітно спрощує задачу той факт, що відтепер Нацбанк України публікує інформацію, яка наочно демонструє показники діяльності банків.

Для дрібних вкладників немає необхідності знати таку інформацію, адже установи, що входять до складу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, в обов’язковому порядку повертають суми до 200 тисяч гривень у разі кризи чи інших непередбачених обставин. В межах цієї статті ми розберемося, як обрати банк тим, хто планує зробити більший вклад.

Важливі показники

Для того, щоб оцінити надійність комерційного банку, варто розібратися лише в деяких показниках:

1. Ліквідність. Це найголовніший фактор, на який завжди треба звертати увагу. Вплинути на нього можуть:

o Незбалансованість залучених коштів за строком або кількістю.

o Різке зниження суми власного капіталу.

o Використання ризикових фінансових інструментів.

o Активи поганої якості.

Аналіз ліквідності має під собою визначення:

™ Кількості коштів, що зберігаються у вигляді готівки та на коррахунках інших банків (вони обов’язково повинні бути платоспроможними).

™ Величини інвестицій у інструменти, що гарантують високий прибуток.

™ Валютної структури.

Отже, високоліквідні активи мають складати приблизно 8-10% від загальної їх кількості. Низький показник ілюструє ймовірність банкрутства банку в майбутньому.

2. Міжбанківське фінансування. Якщо комерційний банк досить часто залучає кошти на міжбанку, це може означати тільки одне: нестабільна клієнтська база. Міжбанківський ринок – це територія високих ризиків через істотну мінливість. Саме тому банку з великою кількістю зобов’язань краще не довіряти.

3. Існування заборгованості. Не забудьте також проаналізувати, чи вчасно банк сплачував кредити НБУ, бо це, насамперед, вказує на стабільність його роботи.

4. Резерви. Капіталу банку повинно бути досить для того, щоб покрити ймовірні ризики. Саме через відсутність необхідної суми багато установ на сьогоднішній день припинили свою роботу.

Банк Альянс є ідеальним прикладом, що відповідає усім переліченим критеріям, доводячи у такий спосіб свою надійність. Немала клієнтська база істотно збільшилася також після новини про вступ у Європейську Бізнес Асоціацію, а, як було сказано раніше, чим більше клієнтів, тим надійнішим є банк як для фізичних осіб, так і для приватних підприємців.

Джерело: bankalliance.ua