Вибір металопрофілю за маркуванням

Покупці, які не мають великого досвіду в будівництві та виборі такого матеріалу як профнастил, губляться, бачачи незрозумілі числа та літери в його характеристиках. Що вони означають, і як орієнтуватися на показники при придбанні металопрофілю. У цьому немає нічого складного.

Що означають показники на маркуванні профнастилу?

Класифікація поділяє весь металопрофіль на три види. Кожен із видів, у свою чергу, ділиться на 5 марок. Маркування вказує призначення матеріалу та висоту гофри. Хвиля в металевому профілі має форму трапеції. Її висота важливий показник для будівельників.

Позначення літерами бувають такі:

  • С- профіль для стін. Ним облицьовують вертикальні поверхні. Це можуть бути паркани, стіни постійних або тимчасових споруд;
  • НС — кровельно-стіновий. Матеріал середньої міцності. Його можна використовувати для покриття стін. Також він придатний для дахів;
  • Н — покрівельний матеріал. Найдорожчий, так як найміцніший і найнадійніший металопрофіль. В основному використовується для перекриття дахів. Із такого будматеріалу навіть можна будувати кіоски. Споруди, які не передбачають тривалий період використання.

У міру зростання міцності, зростає і ціна на будматеріал.

Але в маркуванні вказується не тільки значення літерами, що визначає сферу застосування. Число в маркуванні профнастилу означає висоту хвилі. Нижнє значення 8, означає, що гофра має висоту 8 сантиметрів. Такий матеріал підходить для облицювання стін. Вищий показник — залежить від виробника.

Наступним числом у маркуванні стандартно вказується ширина листа. При цьому вказується не тільки фактична, а й корисна ширина. Зазвичай ці числа пишуться через дріб. Наприклад, 1150/1200, де 1150 мм корисний, а 1200 мм повний розмір. Після цього показника таким же чином описується висота аркуша. 2200Х1200, де 2200 — повна висота, а 1200 корисна.

І на останній позиції вказується товщина листа. Наприклад, число 0,5 означає, що товщина листа металопрофілю 0,5 мм. Цей показник хоч і стоїть на останньому місці в маркуванні, має важливе значення. Саме від нього залежить допустима сфера застосування профнастилу, його довговічність та експлуатаційні характеристики.

Показники, які не входять до маркування

Ще одна важлива характеристика — оцинковка. Щільність шару цинку, яким покривають лист, має величезне значення. Він захищає матеріал від згубного впливу вологи та інших немеханічних впливів. Для стінового матеріалу досить 190-225 грам на метр квадратний. Для покрівлі показник повинен бути вище. Межі 225-275 грам на метр квадратний.

І останній показник — полімерне покриття. Пряме призначення цього шару — захист від корозії. Але полімер має ще й естетичне навантаження. Від нього залежить колір і вид поверхні, який може бути матовою або глянсовою.

Читаючи та розшифровуючи маркування матеріалу вибрати металопрофіль легко.

Переходьте на сайт https://psm-profile.com.ua та обирайте матеріали під власні потреби.