Мотивація і покер: чи впливають перемоги на бажання грати?

Які у вас думки відразу після успішної сесії в покері? Або після тих випадків, коли ви виграєте турнір, нехай навіть маленький? Чи хочете ви швидше повернутися до столів і грати ще більше? Або після виграшу бажання грати в покер пропадає?

Подібна реакція на вінстрік може здатися нелогічною, але вона точно існує, особливо у гравців, хто не грає в жорсткому режимі кожен день.

Є різні причини, через які гравець може не хотіти продовжувати грати після виграшів. Можливо, гравець хоче насолодитися перемогою в турнірі або успіхами за кеш-столами день-два. Може бути гравець уважно стежить за банкролл-менеджментом і розмірковує про ідею піднятися на ліміт вище, перш ніж знову ризикувати дeньгамі.

Або це може бути просто почуття задоволення від виконаної роботи, яке зменшує бажання повернутися і грати ще, адже тоді ми піддаємо ризику досягнутий результат.

Для деяких гравців в покер це не проблема. Деякі з них так віддані грі, що незалежно від результатів, виграють вони або програють, ніколи не хочуть припиняти гру. Професіонали намагаються не зосереджуватися на результатах, а сконцентрувати увагу на прийнятті правильних рішень за столами. Це призводить до того, що результати роблять менший вплив на мотивацію до гри в покер.

Але багато хто з тих, хто не грає в покер на професійній основі, зауважують, що їх мотивація до гри періодично стає менше. Очевидно, що низка програшів в покері може зменшити бажання грати, проте для деяких перемоги можуть мати анaлoгічний ефект.

Психологи, які проводили дослідження дітей, виявили, що занадто часте винагороду дітей за виконання завдань може фактично зменшити їх мотивацію.

У деяких з цих досліджень розглядався вплив батьків, які давали нагороду дітям за те, що вони роблять, наприклад, миють посуд або прибирають свою кімнату. Ці дослідження показали, що очікування нагороди може змінити те, як діти сприймають поставлені завдання, роблячи їх менш зацікавленими в їх виконанні. Навіть завдання, які діти раніше виконували самостійно, наприклад малювання або фізичні вправи, можуть стати менш цікавими і захоплюючими і більше схожими на «роботу», коли є очікування нагороди.

Ці дослідження добре демонструють той факт, що постійне очікування нагороди може знизити мотивацію до подальших дій, навіть якщо до цього суб’єкт здійснював дії без нагороди, черпаючи мотивацію зі своїх власних переконань.

У чому ж секрет такого впливу на мотивацію виграшів, адже вони виглядають абсолютно нелогічними? Начебто ти можеш вигравати більше і потрібно продовжувати.

Секрет криється у ставленні до покеру в цілому, а також в окремих ситуаціях, пов’язаних з постановкою цілей.

Простий приклад: гравець NL10 наполегливо грав два тижні і вони складалися відмінно. Він зіграв 30 тис. Рук і виграв 300 $. Його банкролл склав 700 $ і він відчуває себе впевнено. Однак, його мотивація може почати падати і причин цього криються в свідомості гравця.

Страх поразки
Покер це дисперсія і в будь-який момент ви можете почати програвати. Якщо за наступні 5 тис. Рук гравець з прикладу програє 100 $, то це істотно знизить його результати, що призведе до думок, що за останні кілька тисяч рук він нічого не заробив.

Подібна проблема не рідкісна у багатьох гравців і пов’язана із завищеними очікуваннями від покеру і проблемою постановки цілей.

Саме з цієї причини більшість покерних психологів радять не ставити собі цілі, орієнтовані на результат. У короткостроковій перспективі результат в покері не залежить від вас, ви не можете його контролювати. Так навіщо орієнтуватися на нього? Набагато ефективніше ставити цілі, які будуть орієнтовані на процес. Це дозволить зменшити вплив короткостроковій дисперсії на вашу мотивацію.

Проблеми з постановкою цілей
У попередньому абзаці ми вже торкнулися цю проблему в контексті впливу результату на мотивацію, проте варто розглянути її докладніше. Повертаючись до прикладу з гравцем з NL10 — він може поставити собі за мету виграти за місяць 300 $ і після двох тижнів зіткнутися з тим, що його результат виконаний і втратити мотивацію грати далі.

Щоб уникнути цього, необхідно додати в свій список цілей щось, що буде орієнтовано виключно на процес. Ухвалення якісних рішень і збільшення кількість годин, протягом яких ви граєте в свій А-покер може допомогти вам залишатися мотивованим в будь-яких сітуціях: і коли справи йдуть погано, і тоді, коли все складається відмінно і ви досягли бажаного результату.

Слід уникати таких цілей, як не робити помилок або не опускати вінрейт нижче певного рівня. Це те, що ви не зможете контролювати, адже помилки роблять абсолютно все, а вінрейт відчуває постійні коливання.