Експорт зерновим коридором скоротився на третину за місяць через блокування Росії

Експорт української агропродукції зерновим коридором скоротився на 30% у січні порівняно з попереднім місяцем. З портів виходили в середньому 2,5 судна на добу. Це показник, який був ще на початку роботи “зернової ініціативи”, коли обсяг експорту був незначним, повідомляють у Міністерстві інфраструктури.   

Кількість суден, які проходять інспекцію в Босфорі та отримують дозвіл рухатися під завантаження в українські порти, також не перевищує трьох суден на добу. 

У Босфорі російська сторона в СКЦ продовжує блокувати реалізацію ініціативи та штучно збільшувати чергу із судів. 

На даний момент 117 суден очікують на проведення інспекції у територіальних водах Туреччини (92 – під завантаження, а 25 – вже з агропродукцією). За минулий тиждень відбулося лише 20 інспекцій за мінімально необхідних 84. 

Гальмується також реєстрація судів для участі в ініціативі: із понад 80 заявлених судів щодня росіяни без пояснення причин реєструють у середньому лише 2-3 судна. 

Через простої суден у Босфорі переважна більшість країн одержують українську агропродукцію з величезними затримками.  

Минулого тижня 18 суден експортували 664 000 тонн продовольства з портів Великої Одеси. Це на третину менше за обсяги експорту за позаминулого тижня. 

У портах Великої Одеси знаходиться 21 судно. На них завантажують близько мільйона тонн української агропродукції. По зерновому коридору рухаються лише три судна під навантаження. 

Всього з 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 687 суден, що експортували 18,9 млн. тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. При стабільному функціонуванні зернового коридору цей показник має становити понад 28 млн тонн.