Головний китайський розробник ядерної зброї купував американські чіпи в обхід санкцій

Головний китайський розробник ядерної зброї продовжує використовувати американські комп’ютерні чіпи в обхід санкцій США. Як пише The Wall Street Journal, лабораторія продовжувала купувати мікросхеми Intel та Nvidia, незважаючи на експортні обмеження, які діють десятиліттями та покликані попередити подібні продажі.

Китайська державна академія інженерної фізики була внесена до чорного списку США для експорту у 1997 році. Але перевірка закупівель, проведена журналістами видання, виявила, що інститут все одно зумів отримати напівпровідники. Науково-дослідний інститут купував американські комп’ютерні мікросхеми не менше десяти разів за останні два з половиною роки.

Повідомляється, що інститут зміг уникнути обмеження, оскільки купував менш сучасні чіпи, призначені для масового споживача. І тут американські виробники було неможливо контролювати дотримання вимог експортного контролю.

У виданні вважають, що мікросхеми могли використовуватися як нових розробок, так обслуговування наявних ядерних запасів.