Як вибрати фотопапір для струменевих принтерів?

Вибираючи фотопапір, користувачі вирішують, на чому зупинити свій вибір — на універсальному типі або фірмовій марці. Правильне рішення залежатиме від ситуації. Універсальний вид фотопаперу дещо дешевше, проте при цьому не варто розраховувати на отримання зображення настільки ж високої якості, що і при використанні фірмового паперу від провідних виробників.

Як універсальний, так і фірмовий фотопапір на упаковці мають чіткі вказівки про сумісність з різними моделями принтерів. Перед придбанням фотопаперу необхідно уважно ознайомитися з цією інформацією та співвіднести її з технічними характеристиками струменевого принтера, щоб переконатися у прийнятності такої покупки.

Технологічні властивості фотопаперу

Щоб зображення не просвічувало через фотопапір, потрібно папір мав достатню товщину та щільність. Достатня щільність паперу необхідна і для повноцінного поглинання барвників, покликаних передати всю повноту картинки. Зазвичай якісний фотопапір характеризується щільністю щонайменше 150 г/м².

Іноді для друку ілюстративних матеріалів низької роздільної здатності (менше 2,8 тис. dpi) може застосовуватися фотопапір з відносно низькою щільністю, наприклад, 130 г/м².

Слід враховувати, що підвищена щільність паперу накладає додаткові вимоги щодо характеристики струменевого принтера. Вузол протягування цього пристрою повинен бути досить якісним, щоб працювати з папером підвищеної щільності. Перш ніж купити фотопапір для струменевого друку, слід переконатися, що його щільність відповідає технологічним характеристикам вузла протяжки. Недотримання технологічних характеристик може призвести до ремонту вузла протяжки принтера.

Розміри фотопаперу для струменевих принтерів

Найчастіше пропонується фотопапір у форматі А4 для струменевих принтерів, він найчастіше використовується користувачами. Загалом для фотопаперу діапазон використовуваних розмірів дуже великий, у продажу є різноманітні варіанти — від А3 до А10. Фотопапір для струменевих принтерів формату А3 використовується для друку великогабаритних фотографій.

Додаткові характеристики

Перед тим як купити фотопапір для струменевих принтерів слід уважно ознайомитись з його специфікаціями. Для тонкого налаштування процесу фотодруку можуть бути корисні додаткові параметри фотопаперу, що вказуються на упаковці або на сайті виробника:

  • електропровідність, що характеризує здатність протидіяти злипанню листів;
  • жорсткість, що залежить від орієнтації паперових волокон;
  • білизна, що визначає ступінь відбиття світла від листа;
  • пористість, що впливає на темп висихання барвників.