Грабіжницьких відсотків не буде: штрафи за мікрокредитами встановили “стелю”

Президент Володимир Зеленський підписав закон Про споживче кредитування, за яким українські фінансові установи мають розкривати повну вартість мікрокредитів, а штрафи у разі прострочення виплат за кредитом не можуть перевищувати максимальної планки.

У банку пояснили: через те, що вимоги до розкриття інформації не поширювалися на т.зв. мікрокредити (на суму до мінімальної зарплати, зараз 5 тис. грн, і терміном до одного місяця), у громадян було чимало проблем, спричинених нерозумінням повної вартості кредиту та санкцій у разі прострочення, які могли збільшити борг утричі, а то й у десятки разів .

Як виявилося, більшість позик, взятих у небанківських фінансових установах, – незначні за розміром та короткострокові. У 2019 році середня сума кредиту фізичної особи складала 3711 грн.

Після набуття чинності закону (через три місяці з дня його публікації) фінансові компанії будуть зобов’язані вказувати реальну річну відсоткову ставку по мікрокредитах, яка включає всі без винятку витрати клієнта. Заборонено вказувати процентні ставки на рівні 0% або 0,01%, які можуть діяти протягом короткого пільгового періоду. Тому що це призводить до неправильного розуміння вартості кредиту і може поставити позичальника у скрутне фінансове становище.

Крім того, з’явиться максимальна планка штрафів та пені – подвійна сума кредиту. І це обмеження не може збільшуватися за домовленістю сторін, навіть якщо воно передбачено договором.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні набув чинності закон про “спліт”. З цього моменту регулювати діяльність небанківських фінансових компаній та контролювати їхню роботу почав НБУ. До небанківських фінансових компаній належать ломбарди, кредитні спілки, страхові та колекторські компанії, а також багато інших, які мають справу з грошима населення.