Міністерство фінансів України отримало нагороду Risk Awards 2023

Міністерство фінансів України стало переможцем Risk Awards 2023 у номінації “Ризик-менеджер року з суверенних активів” від міжнародного авторитетного видання Risk.net, повідомляє Мінфін.

Цьому сприяла ефективна робота команди міністерства у сфері управління держборгом та продовження активної співпраці з інвесторами в українських активах в умовах повномасштабної війни.

Через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення було проведено перший аукціон із продажу військових облігацій. Завдяки щотижневому проведенню аукціонів облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП) до держбюджету станом на кінець 2022 року було залучено понад 7 млрд. доларів США.

Крім того, у серпні 2022 року було досягнуто згоди з інвесторами про продовження терміну погашення всіх 13 серій державних єврооблігацій та відстрочення купонних платежів на два роки, що дозволило заощадити близько 6 млрд доларів США для фінансування першочергових потреб України. Ці заходи, разом із пільговим фінансуванням від країн-союзників та міжнародних організацій, дозволили Україні стабілізувати фінансову систему та запобігти кризі ліквідності.

За словами директора боргових ринків регіону CEEMEA у BNP Paribas Бориса Матяша, гудвілл, тобто ділова репутація, яку Україна заробила протягом останніх кількох років, співпрацюючи з інвесторами, стала ключовим чинником у досягненні угоди з інвесторами минулого року.

“Це допомогло Україні мобілізувати фінансові ресурси швидко та ефективно, отримавши широку підтримку від інвесторської спільноти, і звільнити бюджетні ресурси за часів, коли це потрібно найбільше. Таким чином, це дає країні можливість продовжувати функціонувати та відновлювати країну для процвітаючого майбутнього народу України”, – додав Матяш.